Revizii auto

Reviziile auto sunt recomandate de producatorul auto conform numarului de kilometriFiecare producator auto recomanda revizia autoturismului la un anumit numar de kilometri in conditiile unei exploatari normale- rulaj urban sau rulaj extraurban. Daca conditiile de exploatatre sunt mai grele decat ele normale se recomanda ca reviziile sa se faca inainte de termenul dat de producator. De asemenea, se recomanda efectuarea unei inspectii tehnice inainte de plecarea in concediu sau efectuarea unei calatorii lungi. In mod normal, un autovehicul trebuie sa aiba in decursul unui an calendaristic doua revizii, pe care noi le denumim revizii de sezon, adica trecerea la exploatarea de vara si respectiv trecerea la exploatarea de iarna.

Aceste revizii de sezon trebuie sa aiba loc in perioada echinoptiului de primavara –pentru exploatarea in conditii de vara si respectiv in preajma echinoptiului de toamna pentru exploatarea autovehiculului in conditiile de iarna.

Reviziile auto sunt necesare a se efectua si dupa o lunga stationare a autovehiculului.

Din bugetul pe care orice proprietar il acorda ingrijirii autoturismului sau, suma indreptata catre reviziile auto constituie o parte foarte importanta. Spre deosebire de investitia intr-o componenta, efectuata doar in momentul in care respectivul element trebuie inlocuit, suma indreptata catre reviziile auto poate fi privita ca o investitie preventiva, care poate scuti soferul de inlocuirea unor elemente in viitorul apropiat.

In exprimarea noastra, reviziile auto sunt diferite de cele efectuate in statia de inspectie tehnica, acolo unde sunt verificate conditiile pentru care automobilul trebuie sa indeplineasca cu privire la siguranta circulatiei. O revizie completa poate include si acele verificari prevazute in cazul Inspectiei Tehnice Periodice – denumita ITP.

Intretinerea vehiculelor este importanta, iar manualul autoturismului reprezinta un instrument pretios pentru indeplinirea acestui obiectiv. Cu toate acestea, o persoana care nu detine cunostintele necesare nu este calificata pentru a duce la bun sfarsit inspectia unui autoturism, denumita in limbajul de specialitate “revizie auto”. Asadar, lasand deoparte lipsa cunostintelor tehnice si comoditatea citadina, posesorul responsabil al unui autoturism trebuie sa efectueze vizite periodice la un service auto acreditat pentru a–si supune vehiculul la o revizie auto completa. In cadrul unui astfel de proces, toate componentele si elementele unui autoturism trebuie sa primeasca aceeasi atentie, fiecare avand nevoie de o operatiune minima sau mai ampla de ingrijire.

Reviziile auto includ:

 • schimbul de ulei motor, de filtrele de ulei, de aer, de combustibil si de polen sau habitaclu ;
 • verificarea incarcarii alternatorului precum si starea bateriei ;
 • verificarea sistemului de lumini si semnalizare electrice si acustice;
 • diagnoza auto;
 • verificarea sistemului de evacuare (toba, catalizator, filtre evacuare),
 • verificarea tinutei de drum, echilibrarea rotilor si verificarea anvelopelor, schimbarea acestora daca este cazul,
 • verificarea jocurilor sistemului de rulare si directie- jocuri in articulatii, bielete si capetele de bara, semne de uzura, mansoane de protectie;
 • verificarea sistemului de franare- gradul de uzura a placutelor si a discurilor de frana;
 • verificarea amortizoarelor si a suspensiilor;
 • verificarea lichidelor si a caliatii acestora – lichid racire motor, lichid parbriz, lichid frana, lichid servo-directie, lichid CV manuala / automata, lichid cutie distributie si carter diferential;
 • verificarea starii lamelelor stergatoarelor de parbriz si a functionarii acestora;
 • verificarea sistemului de incalzire habitaclu sau de degivrare a parbrizului si lunetei;
 • verificarea pierdrilor sau scurgerilor de lichide;
 • incazul unei revizii sezoniere se efectueaza si schimbul de anvelope.

 

In cazul unei revizii auto complete se mai pot efectua :

 1. masuratori ale noxelor de gaze de esapament,
 2. eficacitatea franelor,
 3. reglarea farurilor
 4. verificarea geometriei rotilor.